Betaal nooit meer te veel voor zakelijke energie: 3 tips

3 min read

Door de jaren heen zijn er steeds meer ondernemers in Nederland bijgekomen. Een groot deel daarvan beschikt over een eigen kantoor, werkplek of bedrijfspand. Op zo’n plek mag je geen particulier energiecontract afnemen – daar is een contract omtrent zakelijke energie voor nodig. Het maakt niet uit of je net bent begonnen met ondernemen of dat je al even eigenaar bent van een eigen bedrijf – feit is dat de meeste mensen geld willen besparen op hun zakelijke energiecontract. Hoe je dat precies doet? In dit artikel lees je drie onmisbare tips waarmee je meteen kunt beginnen met besparen op zakelijke energiekosten.

Blijf nooit hangen bij huidige energieleverancier

Een van de meest eenvoudige tips is direct een tip die menig ondernemer vergeet: blijf nooit hangen bij een energieleverancier. Wanneer je een zakelijk energiecontract afneemt, doe je dat voor een bepaald aantal jaren. Veel ondernemers kiezen voor een contract van één of drie jaar. Zodra je energiecontract bijna afloopt en je opzegtermijn in is gegaan, is het tijd om over te stappen naar een nieuw energiecontract. Het zal je echter verbazen hoe weinig mensen dat in de praktijk doen. Dat is zonde van je geld, omdat je op die manier nooit de beste energiedeal pakt. Blijf je hangen bij een energiebedrijf dan neem je genoegen met de verlengingstarieven die nooit zo voordelig zijn als een scherpe aanbieding bij een ander energiebedrijf. Het maakt hierbij niet uit of je een contract voor energie zakelijk zzp hebt of wanneer je over een grootzakelijk energiecontract beschikt. Deze regel geldt voor iedere zakelijke energieverbruiker, maar ook voor consumenten met een particulier energiecontract.

Gebruik een zakelijke energievergelijker

Dat betekent: overstappen dus zodra het kan. Heb je geen idee meer waar je de vorige keer zo’n aantrekkelijk energiecontract had gescoord? Geen zorgen: het is altijd aan te raden om een zakelijke energievergelijker te gebruiken om op die manier een goede deal te vinden. Het leuke van zo’n vergelijker is dat je daar zelf helemaal niet veel voor hoeft te doen. Het enige wat je moet weten, is je jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen. Hierbij kun je denken aan groene stroom of een flexibel energiecontract. Dergelijke gegevens vul je in in de zakelijke energievergelijker en de tool gaat voor je op zoek. Hierbij krijg je altijd meerdere resultaten te zien waaruit je kunt kiezen. Dat betekent dat je dus zelf echt bijna niets hoeft te doen in de zoektocht. Omdat zo’n tool meestal onafhankelijk is, betekent dat dat je altijd het complete aanbod te zien krijgt. What you see, is what you get. Oftewel: je hoeft niet verder te zoeken, omdat je hier alle mogelijke aanbiedingen te zien krijgt.

Check altijd de opzegtermijn en einddatum

Tot slot zijn er nog twee data waar je goed op moet letten in je zoektocht naar een passend zakelijk energiecontract. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed te letten op je opzegtermijn. Dat is de termijn waarin je mag overstappen naar een andere energieleverancier. Zorg ervoor dat je dit in ieder geval niet eerder doet om zo een opzegboete te voorkomen. Energiebedrijven kopen op basis van jullie afspraak energie in. Mocht je je contract eerder opzeggen dan afgesproken dan moet je logischerwijs nog wel betalen voor de energie die je beloofd had af te nemen. Let daarnaast niet alleen op de opzegtermijn, maar ook op de einddatum. Het is immers belangrijk om op tijd over te stappen. Doe je dat niet? Dan wordt het energiecontract vaak stilzwijgend verlengd. Helaas gebeurt dat nooit tegen aantrekkelijke tarieven, maar altijd tegen dure verlengingstarieven. Op die manier ben je dus sowieso niet het meest voordelig uit voor je zakelijke energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *