Een cursus vertrouwenspersoon onmisbaar voor ieder bedrijf

2 min read
Cursus vertrouwenspersoon

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren tijd en energie gestoken in het aanstellen van een vertrouwenspersoon. In de Arbowet is namelijk afgesproken dat werkgevers de verantwoording dragen voor PSA (psychosociale arbeidsbelasting) zoals ongewenste omgangsvormen en discriminatie. Een cursus vertrouwenspersoon stelt vertrouwenspersonen in staat om op de juiste manier om te gaan met situaties waarin ongewenste omgangsvormen aangepakt moeten worden. Denk hierbij aan intimidatie, pesten, geweld en agressie. Het is belangrijk dat de werkgever één of meerdere werknemers de cursus tot vertrouwenspersoon laat doorlopen. Ben jij benieuwd waarvoor een cursus tot vertrouwenspersoon jou klaarstoomt? Lees dan gauw verder en ontdek of jij deze cursus misschien ook wil doorlopen!

Wat leer je allemaal bij deze cursus?

Een cursus tot vertrouwenspersoon stelt jou in staat om bij te dragen aan een veilige en integere werkplek. Tijdens deze cursus leer je hoe je een werknemer die binnen de organisatie ergens tegenaan loopt professioneel kunt ondersteunen. Bij de cursus tot vertrouwenspersoon doorlopen de deelnemers verschillende fases. Hiermee worden praktijkgerichte vaardigheden ontwikkeld die vervolgens in de eigen organisatie direct in de praktijk kunnen worden ingezet. Zelf heb ik deze cursus ook doorlopen en ik ben daar tot op de dag van vandaag zeer dankbaar voor. Zo weet ik hoe ik bepaalde lastige situaties op de juiste, integere en professionele manier moet aanpakken. Hierdoor kom ik soms in lastige situaties terecht maar door mijn cursus tot vertrouwenspersoon weet ik hoe ik medewerkers kan opvangen, begeleiden en ondersteunen. Dillema’s weet ik op de juiste manier aan te pakken en ook juridisch weet ik nu een stuk beter wat wel en niet kan!

De mogelijkheden op een rij

Het is heel belangrijk om binnen een organisatie op iemand te kunnen leunen wanneer dingen niet helemaal lekker lopen. Denk hierbij aan ongewenst gedrag van een medewerkers. Een cursus vertrouwenspersoon behandelt verschillende situaties en leidt vertrouwenspersonen op in verschillende deelgebieden. Denk hierbij aan een cursus of basisopleiding tot vertrouwenspersoon met als deelgebieden integriteit, ongewenste omgangsvormen of bijvoorbeeld arbeidsconflicten. Elk van deze situaties vereist een andere aanpak en door de juiste cursus tot vertrouwenspersoon te doorlopen weet je hoe je hiermee om dient te gaan. Zelf merk ik dat ik als vertrouwenspersoon binnen mijn eigen organisatie veel verschillende situaties meemaak. Ik ben daarom heel blij dat ik zelf zo’n cursus als deze doorlopen heb omdat ik nu precies weet hoe ik op verschillende vraagstukken en dilemma’s dien te reageren.

Ik hoop dat ik je met bovenstaande informatie een goede inkijk op de taken en verantwoordelijkheden van deze functie heb kunnen bieden. Ga voor het juiste advies altijd in gesprek met een geaccrediteerde opleiding zodat je goed op de hoogte bent van alle ontwikkelingen en vereisten.