Grote schoonmaak? Goede voorbereiding!

2 min read

Heb je ooit een vervelend schoonmaakklusje halverwege moeten uitstellen, omdat je geen geel doekje meer in huis had? Of omdat werd afgeleid door een telefoontje, e-mail of appje? Vind je het moeilijk de tijd te vinden om schoon te maken? En wacht je daarom het liefst tot het eigenlijk te laat is en je huis er uit ziet alsof er een tornado heeft huisgehouden?

Als je hier iets in herkent, dan is dit artikel voor jou. In dit artikel: handige tips om efficiënter schoon te maken!

Goede voorbereiding is het halve werk

Net als veel zaken in het leven is schoonmaken gebaat bij een goede voorbereiding. Planning is dus key! Voordat je begint met poetsen, maak een overzicht van je taken. Sommige taken zijn belangrijk om iedere dag even te doen, andere taken doe je wekelijks of misschien eens in het jaar de grote schoonmaak.

Dagelijkse schoonmaak

Voor je dagelijkse schoonmaak is simpelweg het opruimen van je alledaagse dingetjes. Wanneer je iets gebruikt laat je het schoon achter. Zorg altijd dat er een (schoon!) schoonmaakdoekje paraat ligt, zodat je makkelijk eventjes een doekje ergens over haalt: de wasbak, het aanrechtblad, de eettafel, et cetera. Deze kleine dingetjes zijn allemaal zo gepiept.

Wekelijkse schoonmaak

Eens per week, plan je zaken in die iets meer tijd in beslag nemen. De badkamer schoonmaken, vloeren stofzuigen en dweilen, beddengoed wassen. Zorg dat je naast deze standaard taakjes, ook iedere week een extra taakje meeneemt. Zoals een kastje opruimen, de wasmachine schoonmaken of de ramen lappen.

Jaarlijkse schoonmaak

Hoe vervelend het ook is, een jaarlijkse grote schoonmaak mag niet ontbreken in je jaarplanning. Doe dit op een vast moment in het jaar, en laat hier geen afspraken tussenkomen. En: make it fun! Laat het hele gezin een handje meehelpen, beloon jezelf na afloop met een lekker etentje, koop een taart. Gedurende het jaar kan je een lijstje bijhouden met to do’s voor deze dag. Bereid deze dag goed voor, zodat je geen knelpunten ervaart. Van plan eens flink te ruimen? Dan kan je een extra afvalbak huren om te voorkomen dat je met je reguliere afval in de knoop komt.

Een goede planning is dus ook goede schoonmaakmiddelen management. Ga, voordat je naar de supermarkt gaat, je schoonmaakartikelen in huis even langs, om te kijken wat er mist in je voorraad, of wat er bijna leeg is. Bij het schoonmaken, werk je altijd van boven naar beneden. Als je eerst je vloer dweilt en vervolgens je aanrechtblad schoonmaakt, kan je daarna weer je vloer opnieuw doen. En de laatste tip: zet tijdens de schoonmaak muziek aan, om het schoonmaken leuker te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *