Het nieuwe zakelijk geld lenen

Het nieuwe zakelijk geld lenen

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over de economie, macro-economie en de bepaling van de geldmarktrente. Dit zijn allemaal onderwerpen waarvan iedereen op zijn minst de basis van moet weten naar mijn mening. Zeker als Hollander moet je weten hoe geld werkt, hoe het tot stand komt en welke functies het heeft. Ik ben waarschijnlijk niet de enige persoon waarvan zijn ouders vroeger zeiden: eerst sparen en dan kopen, of geld lenen kost geld. Ze zeggen het ook al jaren op de radio. Een jaar geleden heb ik een half jaar een minor in beleggen gevolgd. Hierin heb ik enorm veel geleerd over macro-economie, de totstandkoming hiervan en de toepassing hiervan. Tijdens deze minor is voor het eerst in een lange tijd de rente op kortetermijnstaatsobligaties gedoken onder de langetermijnstaatsobligaties. Zakelijk geld lenen is daarmee enorm veranderd en dit heeft een enorm effect op de bedrijven en is een waarschuwing voor de hele Nederlandse economie.

Een kleine opfrissing over zakelijk geld lenen

Voor degene die dit een lastig onderwerp vinden zal ik je geheugen even opfrissen. In Nederland wordt de rente bepaald door de ECB en rente is simpelweg de prijs die je voor geld betaald als je het leent. Rente is een goede indicator voor de economie, als deze laag is gaat het vaak slecht met de economie of heeft de economie een stimulans nodig. Hoe goedkoper geld is om te lenen hoe sneller mensen dit doen. Nu is het zo dat staatsobligaties, dit zijn langetermijnleningen van de staat aan voornamelijk bedrijven, een omgekeerde rentecurve hebben. Dit betekent simpelweg het volgende. Als men een zakelijke lening aangaat, bedrijven kopen bijvoorbeeld een 3-jarige staatsobligatie, dan betalen ze hier meer rente voor dan bij een 10-jarige staatsobligatie. Dat dit voorkomt zou moeten betekenen dat het risico groter is dat je in 3 jaar het geld verliest dan in 10 jaar. Dit is volslagen onlogisch. Het schijnt ook dat 9 op de 10 keer dit een voorspelling is van economische recessie.

Begin weer met geld lenen

Op dit moment is de rente historisch laag en de ECB doet er alles aan om te zorgen dat wij geld lenen. Steeds meer bedrijven gaan dan zakelijk geld lenen wat uiteraard goed is voor de economie. Hoe meer bedrijven zakelijk geld gaan lenen hoe beter, want als straks de economie weer is aangewakkerd krijg jij vervolgens een hogere rente op je spaarrekening. Dus eigenlijk is dit een win-win situatie. Banken lenen dit geld ook steeds sneller uit dus zakelijk geld lenen wordt ook steeds makkelijker. Alleen in deze tijd hoop ik dat dat genoeg is om de economie draaiende te houden, want zoals we allemaal weten leveren in een onzekere tijd. Maar wat onze ouders vroeger zeiden dat we niet geld mochten lenen moeten we misschien voor een tijdje vergeten.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*