Veilig afdalen en hijsen met een pulley systeem

Een pulley systeem is een lier waarmee je op een veilige manier personen kunt laten afdalen  of optakelen. Een pulley system is in allerlei soorten en maten leverbaar. De belangrijkste verschillen zitten in het gewicht dat kan worden verplaatst. Veel gewone lieren zijn beperkt tot circa 150 kilo. Maar er zijn ook pulleys die tot wel 650 kilo kunnen verplaatsen. Deze pulleys zijn voorzien van katrollen, zodat het gewicht niet aan één lijn hangt, maar wordt verdeeld over meerdere lijnen. Er zijn systemen met katrollen voor drie lijnen en voor vijf lijnen.

Stabiliteit van een pulley systeem

De meest kritische factor bij een pulley systeem is de mate waarin een gebruiker zich kan positioneren. Alleen als hij zich goed kan positioneren kan hij zijn reddingswerkzaamheden goed uitvoeren. Kenmerkend bij het werken met een pulley systeem is dat er meestal weinig bewegingsruimte is. Juist dan is het val groot belang dat de gebruiker maximale controle heeft over zijn eigen bewegingen. Er moet dus door het systeem worden voorkomen dat hij heel erg gaat slingeren of dat hij met schokken naar beneden beweegt. Een pulley systeem gaat daarom vergezeld van een valstopblok. Een andere eis is dat het systeem compact is en licht van gewicht.

Afdalers en reddingslieren

Een pulley systeem wordt met name ingezet als mensen met behulp van afdalers en reddingslieren uit een benarde situatie worden geëvacueerd. De keuze bij deze systemen is erg groot en het is de vraag welke systemen je moet kiezen in jouw organisatie. Bij G4S Safety Solutions is veel inhoudelijk kennis aanwezig over de verschillende systemen en over de bijbehorende producten. Daarom wordt het aanbevolen om vrijblijvend advies in te winnen over de mogelijkheden van deze systemen. Je kunt hiervoor terecht bij de klantenservice van G4S.