Vijf tips voor een startend ondernemer!

Veel mensen dromen er van om eigen baas te zijn. Maar de overstap maken is voor veel mensen een stap te ver. Word 2021 het jaar dat jij start als zelfstandig ondernemer? In deze blog, vijf tips om een vliegende start te maken met jouw kers verse bedrijfje!

1. Wees realistisch

Als startend ondernemer beschik je niet over een groot budget. Financiën zijn een groot struikelblok voor iedere starter. Je zal je zakelijke rekening vergelijken met veel anderen voordat je een passende optie vindt. En dan zal je toch enkele investeringen moeten doen in je zaakje, wil je deze goed van de grond krijgen. Denk aan de basis bedrijfsmiddelen, goede computer apparatuur en misschien wel een bestelbusje. Wanneer je je bedrijfje start, zal er aan allerlei kanten aan je getrokken worden om meer geld uit te geven. Denk aan advertenties, meer investeren, et cetera. Jij, of je financieel adviseur, zal in de gaten moeten houden welke bestedingen prioriteit hebben en welke nog even kunnen wachten. In de beginfase van je bedrijf is the sky eenmaal nog niet de limit. Een beter passende slogan is misschien wel: wie spaart, die heeft wat.

 2. Het juiste tarief

Veel starters vinden het lastig om de juiste kostprijs te bepalen. Wat ga je nou vragen voor jouw dienst of product? Het lijkt misschien een aantrekkelijke optie om als starter je concurrenten te slim af te zijn door bodemprijzen te rekenen. Maar deze lage instapprijs zal je uiteindelijk de das omdoen, omdat het lastig is deze prijzen later te verhogen. Ook zal je klant misschien wat argwanend zijn tegenover je superlage tarief: goedkoop is immers duurkoop.

3. De thuiswerkvalkuil

Ook al zijn we in tijden van corona meester geworden in het thuiswerken, toch zijn er enkele addertjes onder het gras. Thuiswerken vereist discipline. De kans is groot dat je wordt afgeleid. Zeker wanneer je het werken op kantoor gewend bent, en je geen baas meer hebt die achter je broek aan zit. Spreek met jezelf vaste werktijden af en voorkom dat je tussendoor ‘eventjes wat dingen doet’. Kortom: houd werk en privé gescheiden.

4. Accepteer kritiek

Natuurlijk hoor je het liefst de hele dag door complimentjes. Maar kritiek is uiteindelijk veel waardevoller. Zorg dat je open staat voor de goede raad van anderen, en vat het niet op als betweterigheid. Op de lange termijn kan je profiteren van de tips van je klanten en leveranciers omdat dit de grond kan zijn voor een doorlopende samenwerking.

5. Maak kansen

Als startend bedrijf heb je niet meteen de merknaam van Albert Heijn of Apple. Je zult moeten netwerken en acquisitie gaat een belangrijke rol spelen in je dagelijkse bedrijfsvoering. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden. Zet social media op een slimme manier in, plan een middagje koude verkoop, ga naar bijeenkomsten voor startende ondernemers en onderhoud het contact met je bestaande klanten via nieuwsbrieven en een verzorgde website.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*