Wat zijn sedummatten?

2 min read

Deze ecologische sedummatten bestaan uit een biologisch afbreekbare mat waarop een substraat wordt aangebracht waarin sedumplanten worden voorgekweekt. Ze worden opgerold geleverd en kunnen worden gebruikt als bodem- of dakbedekking. Sedumplanten zijn vetplanten waarvan honderden variëteiten bestaan. Op een sedummat worden meestal meer dan 10 sedum soorten gezaaid.

Wat zijn de voordelen van sedum

  • Sedumplanten behouden het ganse jaar hun bladeren en hebben weinig onderhoud nodig.
  • In hun vlezige bladeren kunnen deze vetplanten water opslaan wat maakt dat sedumplanten goed bestand zijn tegen langdurige droge periodes.
  • Omdat de bladeren werken als waterreservoir is sedum bovendien een prima regulator van de omgevingswaterhuishouding. Bij langdurige periodes met veel neerslag werkt sedum immers als een waterbuffer zodat de bodem en riolering minder worden belast.
  • Afhankelijk van de variëteit zijn de bloesems van sedum geel, wit of roos en ontluiken ze op verschillende tijdstippen. Hierdoor staan deze sedummatten voor een lange periode in bloei en vertonen ze in de loop van het jaar een wisselend kleurenpalet.

Sedummatten als groendak

Groendaken worden meer en meer toegepast op bedrijfsgebouwen en ook binnen de woningbouw winnen ze aan populariteit. Ze zorgen niet alleen voor een rustgevende groene omgeving, ze werken ook luchtzuiverend door de productie van zuurstofgas en de absorptie van vervuilende deeltjes en ze geven verkoeling in de zomer. Bovendien hebben ze een positieve invloed op de biodiversiteit omdat ze aantrekkelijk zijn voor insecten en vogels.

Een sedummat is uiterst geschikt om als groendak te dienen. Sedumplanten vragen geen dik substraat en daarom zijn de matten licht en kunnen ze op bijna alle daken worden aangebracht. Ze geven bovendien bescherming aan het dak en verhogen dus de levensduur ervan. Door hun isolerende eigenschappen worden binnenshuis grote temperatuurschommelingen vermeden. In de zomer zorgt het dak voor afkoeling en in de winter houdt het de warmte binnen.

Sedummatten als bodembedekker

Een sedummat vormt een goed alternatief voor een klassiek grasperk. In tegenstelling tot een gazon vraagt het bijna geen onderhoud. Door de sedummatten op een worteldoek te hechten wordt bovendien de groei van onkruid beperkt. Door het combineren van matten met verschillende sedumvariëteiten kan zelfs een patroon worden aangelegd. Ze kunnen bovendien perfect worden gecombineerd met kiezels en dallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *